UW SAVERY HALL PLAZA | SEATTLE, WA

UW SAVERY HALL PLAZA | SEATTLE, WA

Owner: University of Washington
SvR Role: Concept Design, Landscape Architecture, Civil Engineering, Accessibility
Construction Cost: $405,000
Start Date: 5/2009
End Date: 3/2011

Renovations of historic Savery and Raitt Halls on the University of Washington’s Seattle Campus initiated the redesign of the open space that lies between the two buildings. As a point of confluence between the Campus Arts Quad and Denny Yard, this space filters and distributes many pedestrians between academic and dormitory buildings. The University’s goals for the space were to maintain this vital function while also providing a welcoming pedestrian environment for informal conversation and gathering. Improving universal access through the site and eliminating the intrusion of vehicles were also important. 

SvR developed a simple layout of benches that allow for movement through the site and spaces for interaction. The existing oversized brick was salvaged and re-laid to convey a sense of being timeworn.  The sandstone cladding of the benches was selected to echo the sandstone foundations of the buildings. A simple palette of plantings was selected to provide shade, scale and seasonal color.

IMG_1299.jpg
P1030237.JPG
IMGP6405_edit1.jpg
IMG_1298.jpg