YALE AVE CAMPUS WOONERF | SEATTLE, WA

YALE AVE CAMPUS WOONERF | SEATTLE, WA

Owner: The Blume Company
Client: NBBJ
SvR Role: Landscape Architecture & Civil Engineering
SvR Fee: $895,000
Start Date: 2007
End Date: 2008

Working with NBBJ, SvR provided landscape architecture and civil engineering services for this two-block campus in Seattle’s South Lake Union neighborhood. The design team sought to integrate the public and private realms by creating a seamless functional and aesthetic experience that knits the buildings into the landscape. Central to this strategy was the use of a variety of innovative green infrastructure techniques which simultaneously address social, environmental and logistical constraints. Along Yale Avenue, a water-quality treatment swale is proposed that will attenuate and treat stormwater from the adjacent roadway and improve the retail experience for adjacent store owners. At the end of Yale, a woonerf will act as a pedestrian plaza that creates an inviting entry for the adjacent building. This expansive public space uses stormwater channels to articulate the space and create a rain garden that buffers traffic noise and views to the I-5 on ramp.

Image: NBBJ

nk.jpg
2011-08-01 Yale Rendering.jpg
yale plan.jpg
DesignCommissionRendering_Roof.jpg
Pages from DESIGNCOMMISSION 080708 1-16.jpg
NBBJ - SOUTH VIEW FINAL 011708.jpg
Pages from DESIGNCOMMISSION 080708 1-16-3.jpg
Pages from DESIGNCOMMISSION 080708 1-16-4.jpg
Yale NBBJ - NORTH CAMPUS-crop.jpg