PIONEER SQUARE ALLEYS | SEATTLE, WA

PIONEER SQUARE ALLEYS | SEATTLE, WA

Owner/Client: Seattle Department of Transportation
SvR Role: Civil Engineering, Right-of-Way, Landscape Architecture & Green Infrastructure
SvR Fee: $60,000
Start Date: 2013 
End Date: Ongoing

SvR was selected by the International Sustainability Institute to re-design two historic alleys in Seattle's Pioneer Square.  The central challenge was to create a historically appropriate design that complied with the historic district's design standards while accommodating the multiple needs of urban alleys that also serve as community gathering spaces with frequent public events.  The final design feathers new materials with salvaged historic unit pavers to create a paving pattern-like the Richardsonian Romanesque buildings surrounding them-blends stone and brick to create a compelling visual identity that can be adapted to a variety of conditions.  In this way, the preservation board approved design will provide a template for historic alley improvements throughout Pioneer Square.

SvR's design process has involved workshops with stakeholders and the public as well as an innovative "nightseeing" workshop to analyze and develop innovative illumination strategies for evening activation.

Nord 05.jpg
light.jpg
2013.11.07 Presentation_FINAL_Page_01.jpg
IMG_6375.jpg
IMG_6448_Nor4.jpg
P1000106.jpg
P1000129.jpg
IMGP3161.jpg
IMGP3168.jpg
IMGP3178.jpg
IMGP3197.jpg
IMGP3263.jpg